Hamilelik ve Bebek Emzirme Pozisyonları

Yatarak Pozisyonu

Anne yatakta doğrulamayacak ve dönemeyecek durumda ise ilk bu pozisyon uygulanır. Bebeğin altı yastıkla desteklenerek anneye paralel bir halde yatırılır ve anne göğsü kavratılır.

Beşik Şeklinde Emzirme Pozisyonu

Anne oturur ve dönebilir durumda olduğunda bebeğin altı yastıkla desteklenerek anne kucağında verilir.

Çapraz Beşik Pozisyonunda Emzirme

Bebek daha küçükse ve başına tutmakta güçlük çekiyorsa bu pozisyonda emzirmek daha uygundur, bu pozisyonda bebek öteki kolla tutulur.

Çanta (Futbol Topu) Pozisyonuda Emzirme

İkiz bebeklere uygun bir pozisyondur. Bir bebek annenin koltuk altına yüzü annenin yüzünü görecek şekilde göğse tutturulur. İkinci bebek de aynı şekilde öteki göğse tutturulabilir.

•Tüm pozisyonlarda anne en rahat pozisyonda oturmalı, bebeğin başı ve vücudu aynı düzlem üstünde olmalı, yüz memeye doğru, burnu meme ucunun karşısında olmalıdır. Anne bebeğin vücudunu kendi vücuduna yakın tutmalı, yenidoğan döneminde ‘'Baş-Boyun-Popo'' desteklenmelidir.

•Emilen memenin karşı tarafında bulunan elin dört parmağı meme altından desteklenip başparmak memenin üst kısmında tutularak ağza yerleştirilir. “Kesinlikle makas yapılmaz” öteki el destek yada asla kullanılmaz. Bebeğin başı tutulmaz bu sebeple refleks olarak atar.

Hamilelikte ve Emzirme Döneminde Oruç Tutmak

Gebelik ve Emzirme Döneminde Oruç Tutulabilir mi?

Dinimizin gereklerinden olan oruç, gebelik süresince bebek ve anne adayına tesirleri açısından bilimsel çalışmalarda fazlaca azca ele alınmıştır. ve oruç ilişkisi ile ilgili gösterilen emekler daha fazlaca, kendi isteğiyle oruç tutmuş insanlardan elde edilmiş verilere dayanmaktadır.

Gebelik ve oruç ilişkisi ile ilgili, bilimsel veriler noksan olmasına rağmen hamilelik süresince kan şekerinin düşme eğilimin artmış olması ve annenin karnındaki bebeğin ihtiyaçlarının her geçen gün artması sebebiyle, gebelik ve emzirme periyodu oruç tutmak için uygun bir dönem olarak kabul edilmemektedir.

Oruç tutulması vücudun enerjiden yoksun kalmasının yanında sıvıdan da yoksun kalmasıyla anne adayında halsizlik, bayılma hissi şeklinde durumlara niçin olacak, haftalık alınması lüzumlu kilo miktarı alınamayabilecek ve idrar yolu enfeksiyon riskini artacaktır.

Sadece Müslüman devletlerinde, hamile iken oruç tutan birçok anne talibi vardır ve bu periyodu bir problem yaşamadan atlatmaktadır. Sadece oruçla beraber düşen kan şekerine bir tepki olarak oluşan yağ hücresi yıkımı ve devamında kanda biriken keton adlı maddelerin, anne karnındaki bebeğe geçtiğinde onun beyinsel gelişimini iyi mi etkileyeceği tam olarak araştırılmış bir mevzu değildir.

Netice olarak, oruç tutulması naturel bir yaşam sürecinden geçici olarak uzaklaşılan bir durumdur. Erişkin ve sıhhatli bir insan bu geçici periyodu problem yaşamadan atlatabilir. Sadece gebelik ve emzirme dönemleri, herhangi bir hastalık durumu sayılmamasına karşın beslenme ve sıvı tüketiminin istikrarlı ve dengeli bir halde sürdürülmesi son aşama önemlidir.

Emzirme döneminde ise yeni doğan bebeğin yalnızca anne sütüyle beslendiği ilk aylarında, anne sütünün devamlılığının sürmesi ve bebeğin uygun kilo alması açısından tertipli beslenme ve sıvı alımı alışkanlığının sürmesi gebelik döneminde olduğu şeklinde son aşama önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir