Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Zencefil bitkisinin sağlığa ve zayıflamaya olan yararları tüm dünyada oldukça iyi bilinmektedir. Bunun arkasındaki niçin, zencefilin içinde bulunan bitkisel enzimler, yağ yakıcı asitler ve değişik vitaminler minerallerdir. Zencefil devletimizde zor yetişir. Şu sebeple zencefil bitkisinin anavatanı cenup asya ve bilhassa Hindistan ve Malezya dır. 1 metre kadar olan boyuyla kamışa çok çok fazla benzeyen zencefil bu bitkiden elde edilmektedir. Çin ve hindistanda zencefilin kullanılmadığı yiyecek yok gibidir. Sarı çiçekli bu bitkinin cenup asya kültürlerinde bu denli benimsenmiş olmasının esas sebebi sağlığa olan faydalarıdır.

Zencefilin Yararları

İştah açıcıdır. Yatıştırıcı özelliği vardır. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Mide bulantısını geçirir. İshali keser. Bağırsak bozukluklarını giderir. Soğuk algınlığının acele iyileşmesini sağlar. Bedeni ve zihni gücü artırır. Cinsel talep artırıcıdır.

Zencefil Iyi mi Kullanılır?

Zencefil tozu günde 0.25-1 gram olacak şekilde bir iki bardak su ile alınır. Baharat olarak da kullanılmaktadır. Zencefil ek olarak aşağıda açıkladığımız şekilde zencefil çayı olarak ta kullanılmaktadır.

Zencefil Çayı Iyi mi Yapılır-Zencefil Çayının Yapılışı ve Tarifi

Ilk olarak zencefili seçerken yumuşamış olmamasına dikkat edin. Kök nebat olduğundan muntazam şekillisini bulmak zor olsa da kesmek açısından güçlük çıkartmaması için muntazam parçaları tercih edin. Lifli yapısı dolayısı ile kesilmesi birazcık zor o yüzden mümkün olmasıyla birlikte iri bir bıçak işinizi görür.

Kabuklarını minik bir bıçağın tersi ile sıyararak da soyabilirsiniz. Aynı patates soyar şeklinde temiz bir halde kesime hazır hale getiriyoruz zencefilimizi.

Mümkün olduğunca ince dilimler halinde kesip, bu dilimleri kibrit çöpü ebadında ince ince kıyıyoruz. Kolay olması açısından liflerine dikkat edin, liflere paralel olarak kesmeye başlayın. Aksi taktirde oldukça güçleşiyor ince dilimlemek.

Zencefilin hepsini ince ince dilimliyoruz.

Dilimlediğimiz zencefili bir folyaya sararak buzdolabının dondurucu bölümünde saklayabiliyoruz. Gerektiğinde istediğimiz oranda çıkartıp çayımızı hazırlamakta kullanabiliriz.

Çayı hazırlamak ise en kolay tarafı. Bir cezve kaynar su hazırlayıp 5-6 kibrit çöpü kadar zencefili bu kaynar suyun içine atıyoruz. 15 dakika kadar demlenmesi gerektiğinden etrafını bir havlu ile sararsak kullanıma kadar ısısının düşmesini engellemiş oluruz. Tatlandırmak için içine bal ve limon da ekleyebilirsiniz…

Afiyetle yiyin…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir