Yeni Başlayanlar İçin Hobi Bahçeciliğine Giriş

toprak ile uğraşmayı seven yada bir nebat yetiştirmenin keyfine varmak isteyen hepimiz için oldukça çekici bir uğraş olabilir. Ailecek yapabileceğiniz bir hobi arıyorsanız, kendi organik sebzelerinizi yetiştirmek istiyorsanız, ya da bir tek bitkileri seviyorsanız; hobi bahçeciliği sizin için doğru hobi olabilir.

Niçin Hobi Bahçeciliği?
Hobi bahçeciliği yapmanız için birçok sebep var. Kendi sebze yada meyvelerinizi yetiştirerek organik ziraat ürünleriyle beslenmek bu sebeplerden ilki olabilir. Ya da hafta sonları şehirden bir süreliğine kaçabileceğiniz ve doğayla baş başa zaman geçirebileceğiniz bir hobi arıyorsanız da ve doğaya duyduğunuz özleme umar olabilir.

Tabiat dostu bir yaşam seçimi yaşamayı hedefliyorsanız, kendi yiyeceklerinizi olabildiğince kendiniz üretmek oldukça çekici bir düşünce olacaktır. Bununla birlikte çocuklarınız var ise bu hobi bahçesini onlara doğayı sevdirmek ve çeşitli sorumlulukları öğretmek için de kullanabilirsiniz. Ailecek birçok etkinlik yapabileceğiniz, mevsimi gelip hasadını gerçekleştirdikten sonrasında da gururunu beraber duyabileceğiniz bir , ailenizle beraber edinebileceğiniz ender hobilerden biri olarak da öne çıkıyor. Fidelerin büyüdüğünü seyretmek, hasadı dostlarınızla paylaşmak, hatta bu şekilde aktivitelerden zevk alıyorsanız bahçenizde yetiştirdiğiniz sebze ve meyvelerden konserve yapmak yada bu tarz şeyleri kurutmak düşündüğünüzden de keyifli olabilir.

Bahçıvanlıkla uğraşmak yalnızca stresinizi azaltacak bir aktivite değildir, bununla beraber hobi bahçenizde harcayacağınız eforla vücudunuzu da hareket ettirebilir ve zinde tutabilirsiniz. Büyük bir şehirde yaşıyorsanız, yeşille uğraşmak sizi iyi hissettirecektir.

Hobi bahçeciliği için belirli bir alana gereksinim duyacağınız için başta masraflı bir hobi şeklinde gözükse de, bunun için kullanabileceğiniz küçük bir arazi parçanız mevcutsa aslına bakarsak yetiştirdiğiniz sebzeler ile manav alışverişinizden tutum yapmanıza da destek olabilir. Hobi bahçeciliği için imkanlarınız kısıtlıysa, balkonunuzda bir kasanın içinde, hatta apartmanınızda pencere pervazına koyduğunuz ince saksılarla bile ufak çapta hobi bahçeciliğine adım atabilirsiniz.

Niçin Hobi Bahçeciliği?

Hobi bahçeciliği için birincil gereksinim elbet toprak. Bu iş için kullanabileceğiniz bir toprak alanınız yoksa, şehrin haricinde bu iş için ayrılmış hobi bahçeleri kiralayabilir yada bütçenize gore satın alabilirsiniz. Ek olarak çatınızda bir bahçe oluşturmak, balkonunuzda ufak ölçekli bir bahçe yaratmak, apartmanınızda büyük saksılar kullanmak şeklinde yaratıcı çözümlere de açık olmanız hobi bahçeciliğini sizin için daha ulaşılabilir bir uğraşa dönüştürebilir.

Ne kadar toprağa ihtiyacınız olduğu ise tamamen size ve bütçenize kalmış. Hobi bahçeciliğinin size yük olmayacağından güvenli olmanız ise bu aşamada en mühim noktalardan biri. Bakımını üstlenemeyeceğiniz büyüklükte bir alanda bahçeciliğe başlamaktan kaçınmalısınız. Bahçenizden ne kadar ürün beklediğiniz, bu hobinize ne kadar vakit ayırmak istediğiniz şeklinde faktörler de hobi bahçeciliği için kullanacağınız toprak alanın büyüklüğünün belirlenmesinde mühim rol oynayacaktır.

Hobi bahçeciliği fazlaca geniş ve çeşitli bir hobi olduğundan, gereksinim duyacağınız ziraat ekipmanları; fidan, fide yada tohumlar, ne yetiştirmeyi planladığınıza gore değişecektir. Mühim noktalardan biri ise, yetiştireceğiniz bitkileri ve gereksinimlerini tanımaktır. Değişik bitkilerin değişik şekillerde bakıma ihtiyacı olacağı için, herhangi bir ekim yapmadan ilkin bitkiler hakkında kapsamlı araştırma yapmanızı öneriyoruz. Mesela bazı bitkiler, aralıklı olarak yetiştirildiklerinde büyüyebildikleri için, görece ufak bir bahçeniz var ise size uygun olmayacaklardır.

Hobi Bahçenizde Yetiştirebileceğiniz Nebat Önerileri

Hobi bahçenizin ebatlarına, nelerden hoşlandığınıza ve bitkilerinize ne kadar vakit ayırabileceğinize paralel olarak, hobi bahçenizde birçok türde sebze yetiştirebilirsiniz.

• Domates: Birçok türü bulunan, küçük türleri saksıda bile kolayca yetiştirilebilen domates, dünya genelinde en fazlaca yetiştirilen bitkiler içinde.
• Ispanak: Tohumunu satın aldıktan sonrasında kolayca büyütebileceğiniz sebzelerden biri. Tohumlarını toprağa serpiştirirseniz kısa süre içinde ister salatalarınızda taze taze, ister yemeklerinizde pişmiş olarak kullanabileceğiniz ıspanaklarınız hazır olacaktır.
• Marul: Daha serin havalarda yetiştirebileceğiniz sebzelerden biri olarak marul, dayanıklılığıyla da öne çıkıyor.
• Bezelye: Yetiştirmesi görece kolay olan bezelye bitkisi, tırmanabileceği bir tele yada sopa benzeri yapılara gereksinim duyuyor. En kolay şekliyle bitkilerin yanında çıtalar koyarak bu tırmanma gereksinimlerine yanıt verebilirsiniz. Bahçenizi çevreleyen bir tel var ise bezelyeler buna tırmanmaktan da hoşlanacaktır.
• Havuç: Bulunduğunuz yerin iklimi uygunsa, daha soğuk havalarda yetişebilen havuçlar, hava soğuduğunda boş kalma tehlikesi geçiren hobi bahçenizi tekrardan yeşillendirebilir. Hatta mor havuç yetiştirerek çocuklarınızı şaşırtabilirsiniz.
• Salatalık: Sıcaktan hoşlanan, tek bitkisiyle tüm salatalarınıza kafi gelecek bir sebze arıyorsanız daha uzaklara gitmeyin! Ek olarak salatalığın tadının en güzel tazeyken çıktığını, dalından koparılan salatalığın yerini hiçbir şeyin tutamayacağını da söylemiş olalım.
• Balkabağı: Eğer alanınız genişse dikmeyi düşünebileceğiniz, yazın diktiğinizde sonbaharda sefasını sürebileceğiniz bir nebat balkabağı. Kabak tatlısı seviyorsanız bir de kendi yetiştirdiğiniz organik kabağın lezzetini düşünün!

Tüm bu bitkiler kulağa fazlaca leziz gelse de, her sebzenin her yerde yetiştirilemeyeceğini hatırlatmak istiyoruz. Bu yüzden, tohum ve fidelerinizi almadan ilkin bitkiler hakkında daha detaylı data almanızı öneriyoruz. Hangi bitkinin hangi sıcaklıklar içinde yaşayabildiği, ne kadar güneş istediği şeklinde faktörler, hobi bahçenizin başarısı açısından büyük ehemmiyet teşkil ediyor. Yaşadığınız şehrin iklim koşulları, en yüksek ve en düşük sıcaklıkları şeklinde detayları de edinmeniz, nebat seçiminizi kolaylaştıracaktır. Eğer görece kurak bir iklimde yaşıyor fakat fazlaca su isteyen bir nebat yetiştirmeyi hedefliyorsanız, yaz süresince yapmanız gerekecek su harcamalarını da göz önüne almanızı öneriyoruz.

Hobi Bahçesine Ne Kadar Süre Ayırmak Gerekir?

Hobi bahçenize ne kadar vakit ayırmanız gerektiği, bahçenizin büyüklüğüyle ilgili olmasıyla birlikte, seçtiğiniz nebat çeşitleriyle de alakalıdır. Bu yüzden ekim yapmadan ilkin, yetiştirmek istediğiniz bitkiyi seçerken, bitkinin iyi mi bakım gereksinimleri bulunduğunu öğrenmeniz önemlidir.

Bahçenize ayırmanız ihtiyaç duyulan vakit, yetiştirdiğiniz sebzelerin hangileri olduğuna gore de büyük değişkenlik izah edebilir. Mesela nane, maydanoz şeklinde bitkiler daha azca emek isterken; domates, salatalık, fasulye şeklinde sebzelerle birazcık daha ilgilenmeniz gerekecektir. Ek olarak hem yazın hem kışın nebat yetiştirip yetiştirmeyeceğiniz, birkaç hasat meydana getirecek şekilde emek verip vermeyeceğiniz, hangi bitkiden ne kadar dikeceğiniz şeklinde detaylar tamamen size kalmış. Tek önerimiz ise, bahçenize ayırabileceğiniz süre mevzusunda kendinize karşı dürüst olmanız, şundan dolayı bir süre sulanmamak bile bahçenizdeki bitkilerin sonu olabilir.

Hobi Bahçesi İçin Bir Bahçe Planı Iyi mi Hazırlanmış olur?

Bahçenize neyi, iyi mi, nereye ve ne vakit ekeceğinizi yada dikeceğinizi planlamak hobi bahçeciliğinden hem keyif hem de verim almanız için oldukça mühim. Bu planlama, ne kadar fideye yada tohuma ihtiyacınız bulunduğunu idrak etmek açısından da yararlı olacağı şeklinde, bahçecilik yapabileceğiniz alan darsa bu alanı yıl içinde maksimum verimle kullanmanız için de dirimsel ehemmiyet taşıyor.

Planlamanızı yaparken, bulunduğunuz bölgede iyi mi bir iklim olduğu, toprak alanınızın yeteri kadar güneş alıp almadığı şeklinde çevresel faktörleri de göz önüne almalı ve hangi bitkileri yetiştireceğinize bunlara gore karar vermelisiniz.

Bitkilerinizi toprağa planlı bir halde dikmeniz de oldukça mühim. Bitkiler, kendi hususi gereksinimlerine yanıt verecek aralıklarla ve sizin onlara kolayca erişebileceğiniz boş adım atma patikaları bırakacak şekilde dikilmeli yada ekilmelidir.

Hobi bahçeciliği, gerektirdiği detaylarla başta gözünüze ürkütücü görünebilir. Sadece birazcık el yatkınlığı, birazcık gözlem, birazcık araştırma ve bolca sulama ile siz de kendinize kafi gelecek kadar sebze üretimi yapabilir, toprağa dokunabildiğiniz bu yeni hobinizin ürünleriyle eşinizi dostunuzu besleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir