Türk Kahvesinin vücudunuza yararları

Kahvenin karaciğere faydası nedir, kahvenin karaciğere iyi gelir mi ve karaciğere kahvenin yararları hakkında ad.web.tr'de sizleri bilgilendirdik.
Kahve tüketiminin aşırıya kaçılması durumunda esenlik açısından ziyanı dokunan olduğu aşikar bir tek, tertipli oranda ve fazla tüketilmediği vakit kahve birçok açıdan sıhhat için yararlı bir içecek olabilmekte. Özellikle de kahvenin karaciğere yararları oldukca büyüktür. Peki, kahvenin karaciğer organına yararları nedir.

Günde bir fincan kahve içmenin karaciğere yararları başlangıcında, yağlanma sorununu önlenmesi geliyor. Karaciğer yağlanması günümüzde pek oldukça insanoğlunun karşılaşmış olduğu sorunlardan bir tanesidir. Karaciğerde yağlanma olmasını önlemek için hem kilo vermeli, hem bir fincan kahve tüketimi alışkanlığı edinmeli hem de beslenmeye oldukca dikkat edilmelidir.
Yapılan bilimsel araştırmalarla da kahvenin karaciğere yararları kanıtlanmış oldu. Günde bir fincan kahve içenlerin içmeyenlere oranla karaciğerinde yağlanma olma riskinin azaldığı görülmüştür. Ayrıca kahvenin karaciğer bir diğeri faydası da iltihabı azaltmasıdır. Karaciğer hasarını günde bir fincan kahve tüketmek önlüyor.

Kalp

Aşırı kahve tüketimi kalbin ritmini negatif yönde etkiliyor. Kahvenin ihtiva etmiş olduğu kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. Düzensiz kalp atışları kalp çarpıntısına ya da taşikardi benzer halde rahatsızlıklara niçin olabiliyor. Doktorlar bilhassa kalp hastalarının sınırı olan oranda kahve içmelerini tavsiye ediyor.

Tansiyon

2003 senesinde Edinburgh Üniversitesi uzmanlarının yapmış olduğu bir araştırmayla, kahvenin tansiyona olan etkisiyle ilgili görüşler yeni bir ivme kazanmıştır. Düzenli olarak günde dört-beş bardak kahve içenler üstünde meydana getirilen araştırmalarda kandaki tazyik, şu demek oluyor ki gerilim hızla terfi etti. Yapılan testlerde, yüksek oranda kahve tüketiminin tansiyonu hızla yükselttiği görüldü.

Mide

Kahve, ülser benzer şekilde mide hastalıklarına niçin olmasa da, bu hastalıkların varlığında kötüleşmesini tetikliyor. Kahve, midenin asit salgılamasını uyarıyor.

Şeker hastalığı

Bu yıl açıklanan iki raporda; kafeinin Tip 2 şeker hastalığı üstündeki etkileriyle ilgili olarak değişik görüşlere yer verildi. ABD'da meydana getirilen araştırmalarda, yiyecek zamanlarında yükselen kan şekeriyle beraber tüketilen kahvenin şeker hastalığını negatif yönde etkilediği ortaya çıktı. İngiltere ise, meydana getirilen bu araştırmanın yetersiz bulunduğunu ve Tip 2 şeker hastalığının kahveden negatif yönde etkilenmediğini deklare etti. Uzmanlar kahvenin içindeki kafeinin değil, minerallerin şeker hastalığına karşı koruyucu bir tesiri bulunduğunu savunuyorlar.

Su kaybı

Uzmanların bir kısmı kahvenin vücutta sıvı yitirilmesine niçin bulunduğunu savunurken, bir kısmı da bu kaybın önemsiz derecede azca bulunduğunu savunuyorlar.

Migren

Kahve uzun zamanlardan beri migreni tetikleyen uyarıcıların başlangıcında sayılıyor. Kahvenin bileşenlerinin beyinde bulunan kan hücrelerini tetikleyerek migrene niçin olduğu, araştırmalarda görülüyor.

Vitamin ve mineral kaybı

Kafein, vücudun demir ve diğeri gıdaları emmesini engelliyor. Ayrıca, kalsiyumun idrar ile vücuttan atılmasına niçin oluyor. Bu da osteoporoz (kemik erimesi) riskini artırıyor.

Doğurganlık

Kafeinin doğurganlığı negatif yönde etkilediği biliniyor. Günde üç fincan yada daha oldukca kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltıyor. Çünkü aşırı oranda kafein tüketimi yumurtlamayı negatif etkiliyor. Bu mevzuda çarpıcı bir başka netice ise, Brezilya'dan geliyor. Brezilya'da bulunan Sao Paulo Üniversitesi uzmanlarının yapmış olduğu araştırmalarda, her gün tertipli olarak kahve içen adamların içmeyenlere oranla daha kuvvetli spermleri olduğu kanıtlandı. Kafeinin spermin üstünde uyarıcı tesiri bulunduğunu korumak için çaba sarfeden uzmanlar, bunun merkezi sinir sisteminde de aynı etkiyi gösterdiğini iddia ediyorlar.

Kafeinin anne karnındaki bebeğe ziyanı olan olduğu biliniyor. Uzmanlar, hamile bayanların günlük kafein tüketme sınırlarının 300 mg bulunduğunu belirtiyorlar.

Baş ağrıları

Migreni negatif yönde etkileyen kahve, şaşırtıcı bir halde baş ağrısına iyi geliyor. Baş ağrısı ilaçlarında bulunan bazı maddeleri içeren kahve, ağrı kesicilerle kıyaslandığında, yüzde 40 oranında baş ağrısında daha etkili oluyor.

Kahvenin Zararları Var Mıdır?

Şimdiye dek yararlarından bahsettiğimiz kahvenin zararları nedir? Kahve ne kadar güzel bir tüketim maddesi şeklinde görünse de bilhassa yüksek tansiyonlu hastaların tüketmemesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise azca ilkin bahsettiğimiz suretiyle kan dolaşımını hızlandırmasıdır. Ayrıca günde 2 fincandan fazla kahve uykusuzluk, sinir bozukluğu ve çarpıntıya niçin olacaktır.
Kahvenin yararları ve zararları hakkında özetlemek gerekirse sizi bilgilendirdik. Konu kahveden açılmışken şu meşhur sözü söylemeden olmazdı.

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir